AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] Merhaba, Nasılsın? Tanışalım mı? Mesajını heyecanla bekliyorum.     |     anfb34:[istanbul] Mutlu bir gün diliyorum herkese.     |     LonelyAngel80:[istanbul] Ekim başında Balıkesir Akçayı gezmek istiyorum. Oraya yakın yerlerde misafır alacak var mı?.     |     deterministik:[Samsun] Tüm GaBiLe platformuna iyi günler dilerim, gününüz neşe ile geçsin..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Bursa dan selam canım .     |     buyuksvr:[istanbul] yeri olan olgunlar bekliyorum.     |     BLackBoy03:[Kocaeli] orta asyalilar yaza bilirmi izmit 😉.     |     xxxxmen:[Ordu] oksijen diyarı ordudan selamlar beraber olmak dileliğle buluşalım ordu güzel yer.     |     esinizoolurumm:[istanbul] esinizoolurumm:[Selam şekerler herkesi bekliyorum. Mecidiyeköy.     |     Mertchaserap:[istanbul] Önce insanlık...     |     karamelle:[istanbul] SİSLİ BOMONTİ NOBETCİ HEMSİRE :D.     |     esinizolurum:[istanbul] esiniz olurum:[İstanbul] Selam yazın tanısalım. Mecidiyeköy.     |     olgunsevenankli:[Ankara] 180 90 57 YAŞINDA ANKARADAN KENDİ HALİNDE BEKAR BİRİ .     |     By_ap_3939:[Kirklareli] By_ap_3939.     |     olgungrupcupsf:[istanbul] olgungrupcupsf:[İstanbul] Mecidiyeköy. Herkesi bekliyorum..     |     Saygl:[istanbul] Sadece hafta içi gündüz bana yakın haznedar Merter b.köy Ataköy esenler yeri olanlar..     |     Ezel1905:[istanbul] Heyyyy 🤚.     |     YigitBerk4141:[Kocaeli] Merhaba 187 82 38 esmer A yalnız yaşıyorum samimi gizli arkadaşlar tanışmak istiyorum .     |     pharoxym2:[Ankara] Ankaradan olgun yeri olan AKTİF varsa bana ulaşabilirmi.     |     beraber_olalim:[istanbul] merhaba bahçelievler / istanbuldayım gizliyim yyok.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
1713 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Haziran TOP 10
Haber | Psikiyatrlar, eşcinselleri heteroseksüel yapmak için uğraşmaktan vazgeçmiyor

Psikiyatrlar, eşcinselleri heteroseksüel yapmak için uğraşmaktan vazgeçmiyor


Salı, 31 Mart, 2009 Haber: KaosGL / Murat Cömert

Terapistler, işe yaramadıkları kanıtlanmış ve sakıncalı olan yöntemleri kullanarak eşcinselleri “tedavi” etmeye çalıştıklarını itiraf ediyor.

The Independent Gazetesi Sağlık Editörü Jeremy Laurance`in makalesi.

Psikiyatr ve terapistlerle yapılan bir bilimsel araştırmada, çalışmaya katılanların yüzde 17`si, kendilerine danışan en az bir kişinin eşcinsel duygularını değiştirmek için tedavi uyguladıklarını belirtmiş.

Psikoterapistler, uyguladıkları yöntemlerin gerçekten yararlı ya da en azından sakıncasız olduğuna dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, gey ve lezbiyenleri “tedavi” etmeye çalışıyorlar. Her altı uzmandan biri geyleri heteroseksüel yapmaya, ya da bu duygularını azaltmaya, çalıştıklarını söylüyor; ancak bilimsel kurumlarda kabul gören tıbbi görüşe göreyse bu olanaksız.

University College Tıp Fakültesi`nden Profesör Michael King`e göre, eşcinselliğin tedavi edilebileceği fikri uzun ve tartışmalı bir geçmişe sahip ve azımsanamayacak sayıda bir grup terapist ve doktorun bunun hâlâ mümkün olduğunu düşünüyor olması “endişe verici”.

“Ne yaptıklarını Tanrı bilir. Biz bunu sormaya kalkışmadık çünkü bu konuda herhangi bir yöntemin işe yaradığına dair bir kanıt yok. Bu sıklıkta olacağını tahmin etmemiştik ve şimdi gerçekten endişe duyuyoruz. Durdurulması gerekir. Bu üzüntü verici ve zararlı bir şey ve işe yaradığına dair hiçbir kanıt yok.”

Britanya`daki sağlık kuruluna resmi olarak kayıtlı 1400`ün üzerinde psikiyatr ve terapistle gerçekleştirilen çalışmada, 222 (% 17) uzman, en az bir hastasına eşcinsel duygularını değiştirmek amacıyla tedavi uygulamış olduklarını söylemiş. Araştırmacılar söz konusu durumun daha eski dönemlerde daha yoğun olarak gerçekleşmesini beklerken, buldukları 400 ile 500 arasındaki vakanın tüm zamanlar içinde eşit bir biçimde dağıldığını görmüşler. Profesör King, “Bu durum hâlâ devam etmekte” diyor. Görünen sadece “buz dağının tepesi” olabilir.

Pek çok terapist bu tür bir tedavi sunmak ya da bunu itiraf etmek konusunda rahatsızlık duymuş. Bir kişinin cinsel yönelimini değiştirmek için kendilerinden yardım istendiğinde bunu yapmaya teşebbüs edip etmeyecekleri sorulduğunda, yalnızca her yirmi beş kişiden biri (yüzde 4) evet demiş. Bu oran, bunu gerçekte uygulamış olduğunu söyleyen her 6 kişide bir oranından çok daha az. Profesöre göre, gördükleri zorbalık, ayrımcılık ya da aile baskısı yüzünden hastalar bu terapistleri bu tür bir tedaviye zorlamış olabilir.

Eşcinselliğin doğal bir durum yerine normalden sapma olduğu ve “düzeltilebileceği” düşüncesi, geçen yüzyılın büyük kısmında kabul görmüş olan bir görüştü. Herkesin temelde heteroseksüel olduğu düşünülüyordu ve eşcinsellik, çocukluktaki bir “yanlış öğrenme” sonucunda gerçekleşen bir sapma olarak görülüyordu.

Psikolojide davranışçılık akımına inancın en üst düzeyde olduğu 1950’li ve 60’lı yıllarda, eşcinselleri “tedavi” etmede tiksindirme terapisi kullanılmıştı. Erkek hastalara, cinsel olarak çekici görünen kadın ve erkek resimlerinden oluşan bir slayt gösterisi izletiliyor ve slaytları değiştirebilmeleri için bir mekanik kol veriliyordu. Hastalar erkek resimlerinde fazlaca duraklayıp hemen kadın resimlerine geçmedikleri zaman, kendilerine bir elektrik şoku veriliyordu. Bu tedavinin diğer bir biçiminde de, hastaların kusmasını sağlayan bir ilaç kullanılıyordu.

Anthony Burgess`in romanı Otomatik Portakal`da, Droogs çetesinin lideri Alex`in şiddete karşı takıntısını tedavi etmek için de kullanılmasıyla hatırlanan tiksindirme tedavisi 1980’lere kadar kullanıldı ama sonra itibarını kaybetti.

Diğer uygulanan tedaviler arasında, önce eşcinsel bir fanteziyle mastürbasyon yapmak, sonra orgazma yaklaşıldığında heteroseksüel bir fanteziye geçiş yapmak önerisi de bulunuyordu. Örtülü duyarlılaştırma adı verilen yöntemde ise, hastaların eşcinsel duygularına karşı, polis tarafından tutuklanmak ve aile tarafından keşfedilmek gibi utanç verici fantezileri kullanması gerekiyordu. Hipnoterapi ve psikanaliz de kullanılan diğer yöntemler arasındaydı.

Bu tedaviler, Britanya`da hiç uygulanmamış değilseler de, asla pek fazla kabul görmemişti. Ancak eşcinselliğin tedavi edilebilir olduğu fikri ABD`de hâlâ geniş destek topluyor. Sağcı Hıristiyan gruplar tarafından yönetilen ve “onarım” terapisiyle kişileri heteroseksüel “norm”a geri döndürme fikrini savunan bir “ex-gay” (eski-gey) hareketi var. Hareketin destekçileri, genç erkek eşcinsellerin depresyona girme riskinin iki ile üç kat daha fazla olduğu bulgusunu, eşcinsel bireyin yaşadığı zorbalık ve ayrımcılık deneyimlerine karşı ortaya çıkan bir tepki olarak görmeyip, bu sonucun eşcinsel yönelimin kendisinin zararlı olduğuna kanıt olarak sunuyorlar.

Londra`daki University College Hastanesi psiko-seksüel kliniğinin başkanı olan Profesör King: “Avrupa`da artık aynı eski tutum yok. Ama gençler internete girip bu şeyleri görüyor ve hemen psikoterapistlere koşuyor. Eğer terapist, bunun kendilerinin bir parçası olduğu ve hastalıklı bir şey olmadığını söyleyecek bilgelikte değilse, hastayı değiştirmeye çalışmak gibi bir fikre kapılabilir. Terapist bunun yerine, zorbalığa uğruyor olmalarının çok talihsiz bir şey olduğunu ve durumlarıyla yüzleşme ve başa çıkma konusunda onlara yardım edebileceğini söylemelidir.”

Stonewall adındaki eşcinsel hakları organizasyonundan Derek Munn, “sözde eşcinselliği tedavi eden terapilerin tamamen geçersiz olduğu kanıtlanmıştır. Bu araştırmanın sonuçları bize bir daha gösteriyor ki, gey ve lezbiyenlerin ihtiyacı olan, küçük bir grup sağlık uzmanının vereceği yalan yanlış tedavi değil, toplum tarafından eşit muamele görmektir.

Bir hastanın öyküsü: “Erkeğe baktığım zaman elektrik şoku veriliyordu”

Sanırım eşcinsel olduğumu biliyordum ama altmışlı yıllarda insanın üstünde gey olmaması gerektiği yönünde müthiş bir baskı vardı. Ben yatılı bir okulda gündüzcü öğrenciydim ve orada epey açık fikirli denebilecek bir takım cinsel oynaşmalar olurdu. Bazıları o noktada kaldı, diğerleri ise heteroseksüel cinsel aktivitelere kaydı: bir yandan takıldığın arkadaş grubun ve doğal gelişimin ikisi arasında çok belirsiz bir sınır olduğunu söylese de, öte yandan toplum, bunun çok katı, siyah-beyaz kesinliğinde bir uçurum olduğunu telkin ediyor. Böylece, bu ebeveynlerinle ya da diğer gey insanlarla konuşmadığın bir alan haline geliyor.

O sıralarda öğrenciyken, birkaç başarılı heteroseksüel ilişkim olmuştu. Ama aynı zamanda okuldan bir arkadaşımla epey uzun bir süre devam eden güçlü bir ilişkim de oldu. O ilişki sona erdiğinde çok acı çektim.

Yirmili yaşlarımın başlarında (1970’lerin başları), giderek daha bunalımlı oldum ve doktoruma gittim. Bölgemizdeki üniversitenin psikoloji bölümünde eşcinsellik terapisinin önde gelen isimlerinden biriyle görüştürüldüm. Tiksindirme terapisi ile el ve ayak bileklerime bağlanan bir elektrik şoku makinesi kullandı. Cinsel açıdan çekici bulduğun bazı erkek fotoğrafları ile heteroseksüellik amacına uygun olarak tanımlanabilecek kadınların resimlerinden oluşan bir slayt gösterisi izletiyordu.

“Gey” resimden “heteroseksüel” olana geçtiğinde elektrik şoku gelmiyordu. Kullanılan resimler de, bugünün standartlarıyla ancak Bütün Dünya dergisindeki görüntüler kadar uyarıcı oluyordu. Her seans 30-40 dakika sürüyordu ve ben yaklaşık 30 seansta bulundum. Bir zaman sonra evlendim ve mesele seks konusuna gelince.. asla işe yaramadı.

Eşim bu eşcinsel duygulardan haberdar. Kendi içinde bu duygularımı bir tür tehdit olarak algılama eğilimi var. Hâlâ çok hassas bir konu. Hemen hemen hepsi evli olan bazı kişilerle, kaçamak ama uzun-süreli arkadaşlıklarım oldu.

Karımın bu ilişkilerden haberi var ve giderek daha zorlanarak bunlara göz yumdu.

Ben de yapılan terapinin verdiği vaatler yüzünden giderek daha fazla aldatılmış hissediyorum. Tedavi sonrasında destek nerede kalmıştı? En derin duygularım, varoluşumun en temel iskeleti bilim adına yerle bir edildi ve psikologlar kendi kariyerlerini ve yaşamlarını geliştirmeye koyulurken bir kenarda unutuluverdi.


The Independent
03/26/2009


Eklenme Tarihi : 01.04.2009
Haber Editörü : Administrator
  «« GERi
Bu haber 483005 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

    Psikiyatrlar ahahaha Kendi Bilinçaltlarında Bastırılmış Duygularını Çıkarsınlar Ne Kadar Homofobik Bir Konudur,bu Uygulamayı Yapan Doktorlar hiç Etik Olmayan Bi Tutum Sergilemktedir,Bir duyguyu Ne Kadar Bastırırsan O Kadar Açığa Çıkar bunlar Azimle Mermer Delmeye Çalışıyorlar,Delmeye Çalıştıkları Mermer Değil Kendilerinde Değiller ahaha
Yazan : PuRpLeE_AnGeL     Beğen

    psikolog ve psikiyatrların bu tarz yaklaşımlarına üzüldüm. bilerek ve isteyerek eşcinselligi, kendi gibi olmayanları ötekileştirdiler. onların bu yaklaşımları olmasaydı belkide bizler daha rahat bir yaşam sürecektik. saglıgımız,düşünce yapımız kimlere emanet ... lütfen bizi dikkate alın.
Yazan : maydonoss     Beğen

    Bilim adına,tıp adına,psikiyatri adına utanç verici bir durum.Denek ker üzerinde uygulanan insanlık dışı sözüm ona tedavi şekli bazı bilim adamlarının ceplerini doldurmaktan başka ne işe yaradığını anlıyabilmiş değilim.Tanrı aşkına söyleyin bu tedavi şeklinin «koca karı» ilaçlarından farkı varmı? Tanrının cinsiyeti konusunda tek cümlesi olmuyan bilim tüm insanların heterosekssüel olduğu kesinliğine ne çabuk vardı.Bırakın bizi kendi halimize ya!
Yazan : farco_tatyos     Beğen
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Travestiler bile onu gay zannetti Travestiler bile onu gay zannetti
   Sabah.com.tr Figen Yanık 27.03.2009 Güneşi Gördüm filminde canlandırdığı travesti rolüyle konuşulan Cemal Toktaş, ``Cemal de gay mi, diyenlere hiç aldırmam. Ben bu rolü `öteki` diye tanımlananlar üzerindeki önyargıyı kırmak için kabul ettim,`` diyor.. Berfin, kardelen demekmiş Kürtçe. Bir k...

Haber | İstanbul`da vahşi cinayet   İstanbul`da vahşi cinayet
   Taksim`de tartıştığı sevgilisi tarafından sırtından ve kalbinden bıçaklanan bir transseksüel hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, Balaban Mahallesi Pürtelaş Sokak Köşe Palas Apartmanı 4. katta oturan Dilan Pirinç (28), saat 19.00 sıralarında sevgilisi olduğu iddia edilen bir kişiyle kavga etti....

Haber | İşte yaşayan en pahalı Türk ressamı İşte yaşayan en pahalı Türk ressamı
    Londra’daki Türk müzayedesinde meşhur "Boksör" tablosu 175 bin liraya satıldı. New York’ta açılan sergisi sırasında konuştum Taner Ceylan’la. Yaptığı pornografik resimler yüzünden Türkiye’de hep dışlandı, galerilere bile giremedi. Türkler kendi içlerinden kimi ezmeye kalkıyorsa, o kişi eninde s...

Haber | Romeo ve Juilet  Gay versiyonu Romeo ve Juilet Gay versiyonu
   İNGİLTERE2de ilkokul öğrencilerine derste ‘gay-lezbiyen` tarihinin öğretilmesi ve ‘Romeo ile Juilet`in de gay versiyonunun tiyatroya aktarılması velilerin tepkisine yol açtı. Aralarında Müslümanlar`ın da bulunduğu 30 öğrencinin, aileleri tarafından okuldan alındığı bildirildi. Daily Mail gazet...

Haber | Travesti Esmeray, ‘Cadının Bohçası’nı Van`da açtı Travesti Esmeray, ‘Cadının Bohçası’nı Van`da açtı
   Travesti Esmeray, kendi yaşam öyküsünü anlattığı ‘Cadının Bohçası’ adlı stand-up gösterisini Van`da sahneledi Van Kadın Derneği’nin organizasyonu ile Van Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen gösteride Esmeray, kadınların erkeklerden, erkeklerin de kadınlardan gizlediği gerçekleri anlattı. ‘Bir Trav...

Haber | KADIN SPORCU ASLINDA ERKEKMİŞ KADIN SPORCU ASLINDA ERKEKMİŞ
   Çin`in Sichuan eyaletinin başkenti olan Chengdu`da yaşayan kadın sporcu, kazandığı düzinelerce madalyanın birçoğunu aslında bir erkek olduğunu öğrendikten sonra geri verdi. Liseden mezun olduktan sonra yarışmalardan kadın olarak 40`tan fazla madalya kazanan Xiao Nan, hastanede yapılan test sonucu er...

Haber | Lezbiyen eş kocasına 25 bin lira ödeyecek Lezbiyen eş kocasına 25 bin lira ödeyecek
   Karısının kendisini başka bir kadınla aldattığını öğrenen adam, hem boşanma davası açtı, hem de tazminat kazandı.. İzmir Bornova Devlet Hastanesi`nde pratisyen hekim T.Y.E ile 7 yıllık evli olan elektronik teknisyeni 36 yaşındaki V.E. eşinin kendisini aldattığından şüphelendi. Kendisinden 5 yaş ...

Haber | TÜRK GAY FİLMİ SANSÜR YEDİ! TÜRK GAY FİLMİ SANSÜR YEDİ!
   Hande Yener`in rol aldığı `Kraliçe Fabrika` isimli film, erkeklerin sevişme görüntüleri yüzünden Kültür Bakanlığı`nın engeline takıldı.. Türkiye`de eşcinselliği konu alan `Kraliçe Fabrika` isimli film sansüre takıldı! Günaydın`ın haberine göre; ünlü popçu Hande Yener`in rol aldığı film, konusu ...

Haber | Gayler Ve Lezbiyenler Giremez! Gayler Ve Lezbiyenler Giremez!
   SP lideri `Çarşaflısı da, Alevisi de, Sünnisi de eşit ve özgür vatandaşlardır. Biz 72 milyonun partisiyiz` dedi ama.. Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 72 milyonun partisi olduklarını belirterek, "Herhangi bir cemaatin, herhangi bir grubun, herhangi bir elit takımın, zümrenin par...

Haber | Eşcinsellik bir hastalık veya tercih midir? Eşcinsellik bir hastalık veya tercih midir?
   3 Ocak 2009 tarihinde Haberturk`te Esra Kazancıbaşı`nın hazırlayıp sunduğu "Medikal" adlı programda, Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği`nden psikiyatristler (Prof. Dr. Sahika Yüksel ve Dr. Nesrin Yetkin) eşcinselliğin ne olduğunu cevaplıyor. Aşağıdaki videoyu oynatmak için videonun sol al...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi