AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] Merhaba, Nasılsın? Tanışalım mı? Mesajını heyecanla bekliyorum.     |     anfb34:[istanbul] Mutlu bir gün diliyorum herkese.     |     LonelyAngel80:[istanbul] Ekim başında Balıkesir Akçayı gezmek istiyorum. Oraya yakın yerlerde misafır alacak var mı?.     |     deterministik:[Samsun] Tüm GaBiLe platformuna iyi günler dilerim, gününüz neşe ile geçsin..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Bursa dan selam canım .     |     buyuksvr:[istanbul] yeri olan olgunlar bekliyorum.     |     BLackBoy03:[Kocaeli] orta asyalilar yaza bilirmi izmit 😉.     |     xxxxmen:[Ordu] oksijen diyarı ordudan selamlar beraber olmak dileliğle buluşalım ordu güzel yer.     |     esinizoolurumm:[istanbul] esinizoolurumm:[Selam şekerler herkesi bekliyorum. Mecidiyeköy.     |     Mertchaserap:[istanbul] Önce insanlık...     |     karamelle:[istanbul] SİSLİ BOMONTİ NOBETCİ HEMSİRE :D.     |     esinizolurum:[istanbul] esiniz olurum:[İstanbul] Selam yazın tanısalım. Mecidiyeköy.     |     olgunsevenankli:[Ankara] 180 90 57 YAŞINDA ANKARADAN KENDİ HALİNDE BEKAR BİRİ .     |     By_ap_3939:[Kirklareli] By_ap_3939.     |     olgungrupcupsf:[istanbul] olgungrupcupsf:[İstanbul] Mecidiyeköy. Herkesi bekliyorum..     |     Saygl:[istanbul] Sadece hafta içi gündüz bana yakın haznedar Merter b.köy Ataköy esenler yeri olanlar..     |     Ezel1905:[istanbul] Heyyyy 🤚.     |     YigitBerk4141:[Kocaeli] Merhaba 187 82 38 esmer A yalnız yaşıyorum samimi gizli arkadaşlar tanışmak istiyorum .     |     pharoxym2:[Ankara] Ankaradan olgun yeri olan AKTİF varsa bana ulaşabilirmi.     |     beraber_olalim:[istanbul] merhaba bahçelievler / istanbuldayım gizliyim yyok.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
706 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Haziran TOP 10
Haber | Lezbiyenler nasıl yaşar?

Lezbiyenler nasıl yaşar?


Cinselliğin sorgulanmaya başlandığı ve bunun kadın bedeninin metalaşmasını kolaylaştırdığı günümüzde lezbiyenler, hiçbir zaman olmadığı kadar kendilerini anlatma imkanından yoksunlar

YEŞİM BAŞARAN (Arşivi)


Lezbiyen kimdir? Hakkında uğursuz ve lanetli bir fısıltı dolaşan bir kadın mı, yoksa akla hayale gelmeyecek bel altı sohbetlerin dalga geçilen karakteri mi? Erkek bulamamış, evde kalmış kız kurusu mu? Kendisine bahşedilmiş bedenini yanlış yollarda kullanan, aklını yitirmiş, yolunu kaybetmiş bir çaresiz mi?
Bir kadın bir kadına âşık olduğunda, kendi cinsinden birini arzuladığında, bir yastıkta kocama hayallerini bir kadınla süslediğinde neden bu kadar çirkinleştirilir, ağza dolanır, olmadığı bir varlık haline getirilir? Kendini anlama ve anlatma imkanları tarih, bilim, sanat, eğitim, popüler kültür, her açıdan elinden alınmış bu kadın ne yapmalı?
Okullarda, yurtlarda birbiriyle çok samimi olan kızların eğitmenler tarafından uyarıldığını biliyor musunuz? Kızının lezbiyen olduğunu öğrenen ailelerin kızların elinden cep telefonlarını, bilgisayarlarını aldıklarını biliyor musunuz? Çevre değişikliğinin iyi geleceğini düşünüp onu bir akrabalarının yanına gönderdiklerini veya zorla evlendirdiklerini? En iyi ihtimalle hastalandı diye psikoloğa/psikiyatriste götürdüklerini? Ve maalesef başvurulan kimi uzmanların da ailelerle hemfikir olduklarını?
Lezbiyen veya biseksüel bir kadının bu kuşatma altında yaşaması çok zor. Bir yanda hayalleri bir yandan toplumsal imkanlar... Yaşam onun için, Kaf dağının ardında hapsedilmiş prensesi kurtarmaya gittiğinde yolda karşılaştığı canavarlar gibidir, lunaparktaki korku tüneli gibidir. Yaşam onun tarafından, o sırada hiçbir saldırı olmasa da, her an bir yerden bir saldırı gelebilir telaşıyla yaşanır. Sınav kaygısı, ay sonunu denkleştirme çabası, akşam trafiğinde tıkış tıkış bir otobüste ayakta gitme uğraşı, domuz gribinden nasıl kurtarırım paniği ve bir de bu.
Oysa ki diziler, filmler, romanlar, hikâyeler lezbiyen aşkları anlatsa, okullarda iki kadının da birbirine âşık olabileceği bilgisi verilse, yasalarda eşcinsellere yönelik ayrımcılık yasaklansa, aileler kendilerine açılan çocuklarına “hissettiğin duygular çok normal ve ne olursa olsun biz senin yanındayız” dese, komşular lezbiyen komşularına kapılarını açsa, onların tanışma, âşık olma anılarını “ay ne romantik!” diye dinlese, her şey ne kadar farklı olacak.
Bu çok mu zor? Günümüz şartlarında evet. Çünkü günümüzde kadın cinselliği kimi şartlarda meta olarak kullanılıyor, kimi şartlarda da namus meselesi. Her iki şekilde de kadının cinselliği kendisinden başka herkese bağlı, kendisinden başka herkesi ilgilendiriyor.

Cinselliğim var
“Lezbiyenim” demek, dinleyenler açısından “cinselliğim var” demek. Toplumun çoğunluğu içinse cinselliği olan bir kadın “yollu” bir kadın, yani aslolan yol dışında her yola gelebilecek kadın demek. Cinselliği olan kadın, eğer televizyonda, gazetelerde ise ünlü ise “bizden biri” olmayarak, uzakta, ailemizin, çevremizin dışında varolarak kabul edilebilir. Ama eğer komşumuzsa, iş arkadaşımızsa, akrabamızsa işler değişir. “Artiz mi oldun lan başımıza” nidalarıyla “kahpeye” vurmak serbesttir. Bu kadın evinin kirasını binbir sıkıntıyla mı ödüyor, iş yerinin çilesini mi çekiyor kimse umursamaz. Tek kusuru şimdi veya bir zamanlar bir kadına âşık olmak olan bu kadın, tüm dertlerine bir dert daha ekler.
Cinselliğini toplumun çizdiği sınırlarda yaşamayan kadınlar dışlanma ihtimaline açık bir şekilde yaşar. Sınırların içinde gezenlerse, sınırın dışına çıkma ihtimalleri nedeniyle baskı altındadır. Lezbiyen ya da heteroseksüel olmak arasında çok da fazla fark yoktur bu anlamda. Kocası ölmüş veya boşanmış bir kadın da benzer bir tek bırakılma yaşar, evlenme yaşını geçmeye başlamış bir kadın da, koca dayağından ailesinin evine sığınan veya kocasının, ailesinin, akrabalarının sözünü her zaman dinlemeyen bir kadın da. Başımıza gelen ortak konu cinselliğimiz kullanılarak sınırlarımızın çizilmesidir. Bedenimiz, kendimiz, duygularımız namus kavramıyla sarmalanır. Hal ve tavırlarımız, cinselliğimizle iç içe ele alınır. Cinsel olarak temiz, saf olmak, söz dinliyor olmakla, yumuşak huylu, boyun eğer olmakla eşdeğer ele alınır.
Günümüzde feminizm sayesinde tüm bu konular sorgulanmaya, tartışılmaya başlandı. Görücü usülü yaygın bir şekilde terk ediliyor. Kendisi görücü usülü ile evlenmiş anneler “aman benim kızım çekmesin, tanısın, bilsin, sevsin öyle evlensin” diyorlar. Kızların bir erkekle flört etmesine yan gözle bakmak yavaş yavaş terk ediliyor. Sınırların biraz genişletilmiş olması sorunun ortadan kalktığı gibi bir yanılsama yaratıyor. Bu esneklik, haklarında yaygın bir toplumsal tartışma başlamamış olan lezbiyenler açısından nefes alacak bir alan açmıyor maalesef. Evet, bir erkekle flört edebilirsiniz ama yakın zamanda evlenmek koşuluyla. Bir kadınla ise ancak dertdaş olabilirsiniz, sırdaş olabilirsiniz, ama asla âşık olamazsınız.
Konu eşcinsellik olunca “toplum erkek eşcinselliğini daha aşağılayıcı buluyor, kadın eşcinselliğini o kadar sorun yapmıyor” en çok karşılaşılan yorumlardan biri. Erkek eşcinselliği hakkında olumsuz, sert toplumsal yorumlar daha açıktan yapılıyor, insanlar net tavır almak zorunda hissediyorlar kendilerini. Ama bu kadın eşcinselleri kabul ettikleri anlamına gelmiyor. Lezbiyenlik cinsellikte bir fantezi olarak algılanıyor ve gerçek kadınların gerçek hayatlarında varolan bir konu olarak görülmüyor. Magazin, sansasyon malzemesi bir konu olarak hakkında hafifletilmiş, eğlencelik yorumlar duyabilirsiniz. Ama söz konusu olan mahallemizden, çevremizden bir lezbiyen olduğunda hiç kimse “lezbiyenlik sorun değil” diye düşünmüyor.
Cinselliğin sorgulanmaya başlandığı, cinselliğin sorgulanmasının kadın bedeninin metalaşmasını kolaylaştırdığı günümüzde lezbiyenler belki de hiçbir zaman olmadığı kadar kendilerini anlatma imkânından yoksunlar. Cinselliğinin ve kendisinin özgür bırakılmasını isteyen kadınlara mahallenin dışarısı gösteriliyor. Hem mahalleyi hem cinsel özgürlüğü talep etmeye hakkımız yok. Ya “artiz olup uzaklara gideceğiz” ya da “dizimizi kırıp oturacağız”. Tek özgürlük alanı aileni, akrabalarını, komşularını arkanda bırakıp sessiz bir yaşam kurmak. Toplumsal bedeller ödenerek kurulan bu yaşam için ekonomik imkânlar en temel gereklilik. İsteyen bütün kadınlar, çevrelerinden kopmak uğruna kurulabilecek bu yaşama ulaşamazlar. Tekrar başa döndük. Cinsellik artık konuşuluyor, ama bir yerlerde bir yanlışlık olmalı ki, bizim hayatlarımızdaki kuşatmalar devam ediyor.

Kaynak: radikal.com.tr 13.12.2009


Eklenme Tarihi : 14.12.2009
Haber Editörü : Administrator
  «« GERi
Bu haber 539729 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz
Bu habere yapılmış bir yorum bulunmamaktadır
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Artık cinsel ayrımcılık yok Houston! Artık cinsel ayrımcılık yok Houston!
   HOUSTON - ABD’nin Teksas eyaletinin Houston kenti sakinleri ilk kez Annise Parker adındaki eşcinseli belediye başkanı seçti. ABD’nin en büyük dördüncü kenti olan Houston’daki seçmenler lezbiyen olan Parker’ı verdikleri yüzde 53,6’lık destekle belediye başkanlığına getirdi. Parker, oylamaya katıl...

Haber | Uganda Ölüm Cezasını Yasa Teklifinden Çıkarttı Uganda Ölüm Cezasını Yasa Teklifinden Çıkarttı
   Yapılan son açıklamalara göre, yasa teklifinden ölüm cezası ve ömür boyu hapis cezaları çıkartıldı. Bloomberg haber ajansına göre, parlamentoda görüşülmekte olan ‘eşcinsel karşıtı’ yasa tasarısından en ağır maddeler çıkartıldı. Yasa tasarısı gündeme geldiğinde dünya çapında tepki toplamış, bi...

Haber | "Bir gecelik ikon mu olur?"
    Ünlü şarkıcı Demet Akalın`ın gay kulüpde konser vermesi ikon tartışmalarını alevlendirdi. Gay ikonu olarak bilinen Hande Yener`in tahtına aday olduğu yorumları yapılan Akalın ise bu konuda sessizliğini koruyor. Bazı haber kaynaklarınca ortaya atılan ikon tartışmalarına tepki gösteren bazı eşcinsel...

Haber | 10 Aralık: Ayrımcılık Yargılanıyor 10 Aralık: Ayrımcılık Yargılanıyor
   “Sorun aynı zamanda Alevilerin, Kürtlerin, gey, lezbiyen, biseksüel, travesti ve transseksüellerin, engellilerin, kadınların, Hıristiyanların, Musevilerin, Romanların, HIV pozitiflerin ve eşit şekilde Türklerin, Müslümanların, başörtülülerin ortak sorunudur.” İnsan Hakları Savunucusu Hakan Atama...

Haber | Uganda’da Eşcinseller Ölüm Kıskacında Uganda’da Eşcinseller Ölüm Kıskacında
   Kan kokan kanun tasarısının arkasında gene köktendinci evangelistler var, gerçekleştirmek istedikleri mucize eşcinselleri ortadan kaldırmak. Clinton’in çıkışına rağmen Obama seyretmeye devam ediyor. Bugünlerde eşcinsel medya, Uganda parlamentosunda kana susamış gey karşıtı kanun tasarısını destekle...

Haber | 5. Buluşma`ya 5 Ay Kaldı! 5. Buluşma`ya 5 Ay Kaldı!
   ULUSLARARASI HOMOFOBİ KARŞITI BULUŞMA, 1-17 MAYIS 2010 2006’dan beri her yıl, 17 Mayıs Haftasında, Homofobiye Karşı Buluşuyoruz…Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği ayrımcılığına karşı mücadele yürüten Kaos GL, her yıl 17 Mayıs haftasında homofobi ve transfobiye karşı bir buluşmayı örgütlüyor. 1-17...

Haber | İspanya Bir Eşcinselden Özür Diledi İspanya Bir Eşcinselden Özür Diledi
   İspanya devleti, Franco diktatörlüğü sırasında cinsel yönelimi nedeniyle tutuklanan 5 bin erkekten biri olan Antoni Ruiz`den resmen özür diledi. İspanya devleti 1970`li yıllarda eşcinsel olduğu için tutuklanarak cezaevine konulan Antoni Ruiz`den özür diledi. Bugün 50 yaşında olan Ruiz, faşist di...

Haber | Lütfen gerçekçi olalım! Lütfen gerçekçi olalım!
   Demokratik Açılım konulu toplantıda, AKP Milletvekili Burhan Kayatürk, Kaos GL temsilcisinin eşitlik talebi için “cinsel yönelim”i hatırlatmasına karşılık “Lütfen gerçekçi olalım” dedi. AKP Ankara Milletvekili Kayatürk, açılımların önünde çok büyük engeller olduğunu söyledi ve konuşmasının içind...

Haber | İrlanda Gey Polis Kulübüne Resmi Onay İrlanda Gey Polis Kulübüne Resmi Onay
   İrlanda Polis Gücü, gey ve lezbiyen polislere hizmet veren bir sosyal kulübü dört yılın sonunda resmen onayladı. Gey bir komiser yardımcısı, gizli olduğu dönemini “cehennemde yaşamaya” benzetti. İrlanda Polis Gücü (Garda) baş komiseri Colin Coyle açılışından dört yıl sonra gey ve lezbiyen polislere...

Haber | Cennet eşcinsellere kapalı mı? Cennet eşcinsellere kapalı mı?
   Kardinal "Eşcinseller cennete gidemez" dedi, İslam ne diyor? Vatikan’ın eski konsey üyelerinden Kardinal Javier Lozano Barragan, transseksüel ve homoseksüellerin hiçbir zaman cennetin kapısından içeri giremeyeceğini söyledi, başta İtalya olmak üzere birçok ülkede eşcinseller ayağa kalktı. Barraga...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi