Avrupa’da Her İki LGBT’den Biri Ayrımcılığa Uğruyor
Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın hazırladığı, lezbiyen, gey, biseksüel ve transların 27 Üye Devlet ve Hırvatistan’daki deneyimlerini ortaya koyan ilk karşılaştırmalı çalışma yayınlandı. 17 Mayıs Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de yayınlanan çalışmaya göre, geçen yıl neredeyse her iki LGBT’den biri (yüzde 47) ayrımcılık ya da tacize maruz kaldığını hissetti.
Avrupa Komisyonu’nun 2011 yılında talep ettiği rapor 93,000’den fazla yanıt ile alanında en fazla örneği bulunduruyor.
Bulgulara ilişkin Avrupa Parlamentosu Milletvekili LGBT-İntergrup Eşbaşkanı Michael Cashman şu yorumda bulundu: “Çalışma LGBT’lerin yüzde 47’sinin kendileri oldukları için son 12 ayda ayrımcılığa ya da tacize uğradıklarını hissettiklerini gösteriyor. Bu da Avrupa Birliği’nin, özellikle Üye Devletlerin ve Avrupa Komisyonu’nun ayrımcılık ve tacizi yasaklamak için daha fazla harekete geçmesini gösteren açık bir sinyal.”
Avrupa Parlamentosu Milletvekili LGBT-İntergrup Eşbaşkan Ulrike Lunacek ise şunları ekledi: “Lezbiyen kadınlar (yüzde 55), 18 ve 24 yaş arasındaki gençler (yüzde 57) ve daha fakir LGBT’ler (52%) ayrımcılığa en çok maruz kalan gruplar. Bu da ayrımcılık ve tacizin etkilerinin marjinalize edilen kişilerde çoğaldığını gösteriyor. Ayrımcılık karşıtlığı elitist bir kaygı değildir, pek çok farklı sosyal grup için önemli bir zorunluluktur.”
Avrupa Parlamentosu Milletvekili İntergrup Başkan Yardımcısı, Sophie in ‘t Veld ise “Veriler katılımcıların dörtte birinin (yüzde 26) sırf kendisi olduğu için şiddete uğradığını ya da tehdit edildiğini gösteriyor, translarda ise bu oran üçte bire (yüzde 35) yükseliyor.
Avrupa Parlamentosu Milletvekili İntergrup Başkan Yardımcısı Dennis de Jong, “Maalesef, katılımcıların yalnızca yüzde 10’u ayrımcılığı, yalnızca yüzde 5’i de şiddet ve tacizi polise bildirdi. Polisin kayda düştüğü her şiddet vakasına karşılık dört vaka daha gerçekleşti. LGBT’leri koruyacak daha güçlü yasalar için daha fazla bekleyemeyiz,” dedi.
Çalışma ayrıca LGBT’lerin yüzde 32’sinin barınma, eğitim ve sağlık hizmeti, mallar ve hizmetlere erişimde ayrımcılığa uğradığını ortaya koydu. Son olarak, genel katılımcıların yüzde 20’si, trans katılımcılarınsa yüzde 29’u AB’nin ayrımcılığı yasaklamasına rağmen cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden ötürü işyerinde ya da iş ararken ayrımcılığa maruz kaldığını belirtti.
KaosGL 22.05.2013
|
|
Eklenme Tarihi : 23.05.2013 |
Haber Editörü : Gabile |
«« GERi
|
Bu haber 424590 kez okundu.
|
Haberi Paylaş |
Face
 |
Blog
 |
Frien
 |
Mysp
 |
Twit
 |
|
Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.
Habere Yorum Yaz |
|
Sen usluba bakma içeriye bak ne demek istediğimi çok ii anladın
Yazan : fark_var
Beğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)
|
|
Ayrımcılığın HER TÜRÜ dünyanın HER YERİNDE var. Ama farklılıklara hoşgörü hususunda Türkiye ile Avrupa kıyaslandığı zaman arada uçurum gibi fark var. Türkiye`yi bırak, bulunduğu ilden dışarı çıkmamış insanların bu farkı görmesini, bilmesini elbette beklemiyorum. Objektif bir şekilde yorum yapmak özentilikse, memnuniyetle öyle olduğumu kabul ediyorum. Avrupa`ya toz kondurmuyorsunuz, Türkiye`yi kötülüyorsunuz diyenlerin Türkçe`yi düzgün kullanamıyor olmaları da ayrı bir çelişki.
Yazan : hawtboi
Beğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)
|
|
Bakıyorum yorumlara avrupaya toz kondurmuyorsunuz adamlarda bile ayrımcılık var siz hala türkiyeyi suçluyorsunuz nasıl bu kadar batı özentili olabiliyorsunuz anlamıyorum
Yazan : fark_var
Beğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)
|
|
Önemli olan konuya devletin bakış açısıdır. Toplumda elbette farklı bakış açıları olacaktır. Kadın erkek eşitliğini bile kabul edememiş bir başbakanın yönettiği ülke olarak Avrupayı eleştirme hakkını kendinde görenler bir zahmet bir özeleştiri yapıversinler. Adamlar bizi alenen sapık olarak görüyorlar. Tekrar ediyorum önemli olan toplumda ayrımcılığın olmasından ziyade bu ayrımcılık karşısında devletin takındığı tavırdır. Sizin yanınızda yer alıyorsa sorun yok bence..Ayrımcılık insanın genlerinde var zaten onu asla yok edemezsiniz.Acı ama gerçek. Herkes Avrupayı ayrımcılıkla suçlarken ben onların hoşgörüsü karşısında şok oldum. Ordaki farklılık ülkemizde olsa iç savaş çıkar.Lütfen biraz öz eleştiri kültürü..
Yazan : mybears
Beğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)
|
|
Bizdeki oranı söylemeye gerek var mı? Gizliliği kaldırın bakalım ne oluyor? Acaba yüzdeye vurmak yetecek mi?
Yazan : mybears
Beğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)
|
|
ayrıca ajans 27 avrupa birliği üyesi ülkeyi çalışmasına katmasına rağmen lgbt`lerin hırvatistan`daki deneyimlerine istinaden yapmış bu araştırmayı. hırvatistan en az türkiye kadar homofobik bir ülke. resmen avrupa`daki üçüncü dünya ülkelerinden birisi. ekürileri sırasıyla polonya, italya falan zaten.. norveç, isveç, danimarka, almanya, izlanda, hollanda gibi kuzey avrupa ülkelerindeki hoşgörü şuan dünyanın hiçbir yerinde yok.
Yazan : hawtboi
Beğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)
|
|
eğer avrupa`da her iki lgbt`den biri ayrımcılığa uğruyor gibi bir istatistik söz konusuysa, türkiye`de her iki lgbt`nin ikisinin de ayrımcılığa uğradığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. gidip anket veya çalışma yapmaya gerek yok.
Yazan : hawtboi
Beğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)
|
|
gördügünüz gibi tek türkiyede olmuyomuşş o özendigimiz avruba birligi bile bunu yapıyo bunları bi geciceksiniz bizi sevmiyolar.
Yazan : aLLy_can
Beğen (4 kişi bu yorumu beğendi.)
|
Yorum yazmak için login olunuz
|
|